Τα 4 απαραίτητα προϊόντα που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας για μια υγιεινή διατροφή.

Τα 4 απαραίτητα προϊόντα που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας για μια υγιεινή διατροφή.

Έχετε αποφασίσει να κάνετε την αρχή και να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή! Θέλετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας, όμως δε γνωρίζετε από πού. Και κυρίως ακούτε και διαβάζετε τόσες γνώμες που δεν ξέρετε ποιά είναι πραγματικά τα κατάλληλα προϊόντα για να προμηθευτείτε!
Η Αυγόπολις είναι εδώ για να βοηθήσει! Εμπιστευτείτε την έρευνα που κάναμε για εσάς και σημειώστε στην επόμενη λίστα αγοράς τα παρακάτω 4 προϊόντα που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας!

  1. Βότανα και μπαχαρικά
    Το πρώτο βήμα είναι να ενισχύσετε τη γεύση και τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας με βότανα και μπαχαρικά! Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως η Μεσογειακή διατροφή όπως και οι παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών.
    ▪ Βότανα είναι τα πράσινα, φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα των φυτών ▪ Μπαχαρικά είναι τα άνθη, τα φρούτα, οι σπόροι, ο φλοιός και οι ρίζες που δίνουν πιο δυνατές και πιο έντονες γεύσεις από τα βότανα (Embuscado, 2015).
    Και οι δύο κατηγορίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη μαγειρική. Ωστόσο, η χρήση τους δε σταματάει εκεί καθώς φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και μπορούν να ωφελήσουν σε διάφορες παθήσεις όπως διαβήτη, φλεγμονές, υπερλιπιδαιμία και υπέρταση (Bower, et al., 2015).
    Επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων που περιλαμβάνουν:
    Ρίγανη
    Βασιλικός
    Άνηθος
    Μάραθος
    Μαντζουράνα
    Δεντρολίβανο
    Λεβάντα
    Δάφνη
    Φασκόμηλο
    Γλυκάνισο
    Μουστάρδα
    Σαφράν (Κρόκος)
    Κουρκουμάς
    Κανέλα
    Τζίντζερ
    Προσθέσετε τα στα φαγητά σας ή απολαύσετε τα σαν αφέψημα και γευτείτε τα πλούσια αρώματα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες!
  2. Μέλι και φυσικά γλυκαντικά
    Το μέλι έχει μια εξαιρετικά αρχαία παράδοση καθώς εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και αρωματικό συστατικό σε πολλά φαγητά και ποτά και αναγνωρίζεται για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Είναι μια υπερτροφή που περιέχει αμινοξέα, ίχνη βιταμινών Β, Β6, C, νιασίνη, φολικό οξύ, μέταλλα, σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά (Meo et al., 2017).
    Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιδιαβητικές του ιδιότητες, ενώ έχει προστατευτικό ρόλο στο αναπνευστικό, γαστρεντερικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα (Samarghandian et al., 2017).
    Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντικαταστήσετε τη λευκή, ραφιναρισμένη ζάχαρη με εναλλακτικές, όπως το μέλι ή μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά όπως:
    ▪ Σιρόπι σφενδάμου ▪ Σιρόπι αγαύης ▪ Στέβια ▪ Ζάχαρη καρύδας
    Έτσι, μαζί με μια νότα γλυκύτητας στις συνταγές σας, απολαμβάνετε παράλληλα τα ευεργετικά θρεπτικά οφέλη των βιολογικών φυσικών γλυκαντικών.
  3. Ταχίνι και βούτυρα ξηρών καρπών
    Το ταχίνι είναι από τα πλέον γνωστά προϊόντα που προέρχεται από την επεξεργασία του σουσαμιού και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια τροφή που προάγει την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχει ιδιότητες που δρουν προστατευτικά απέναντι σε μια ποικιλία παθήσεων όπως υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, καρκίνος και διάφορων διαταραχών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως αθηροσκλήρωση, διαβήτης, παχυσαρκία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και νευρολογικές παθήσεις (Labban & Sumainah, 2021).
    Σε παρόμοια μορφή, τα βούτυρα ξηρών καρπών προέρχονται από την επεξεργασία ξηρών καρπών και καταναλώνονται είτε ως αλείμματα στο ψωμί, είτε ως συστατικά συνταγών. Γνωστά παραδείγματα είναι οι μπάρες δημητριακών, τα κέικ, ακόμα και σμούθι, στα οποία τα βούτυρα ξηρών καρπών προσθέτουν έξτρα γεύση και διατροφική αξία.
    Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και έλαια, τα οποία είναι όλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχουν και ποσότητες σίδηρου, ασβέστιου και βιταμινών (Shakerardekani, et al., 2019).
    Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση, καθιστούν το βιολογικό ταχίνι και τα βούτυρα ξηρών καρπών απαραίτητα για την κουζίνα και το τραπέζι σας!
  4. Αυγά ελεύθερης βοσκής
    Και φυσικά.. Αυγά!
    Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις ώρες της ημέρας σα γεύμα, σα σνακ, ως συστατικό μιας συνταγής, ενώ μαγειρεύονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους!
    Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή καθώς έχουν πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών και περιλαμβάνουν:
    ▪ Σελήνιο- το οποίο μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες ▪ Καροτενοειδή στον κρόκο- που παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ▪ Βιταμίνη Ε- η οποία μειώνει την οξείδωση των λιπών σε λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, βελτιώνοντας τη μεταφορά και την ισορροπία της χοληστερόλης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιακές παθήσεις (Zaheer, 2015).
    Να θυμάστε πάντα πώς η τροφής της κότας περνάει έμμεσα μέσω του αυγού στη δική σας διατροφή. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγετε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής που ζουν ελεύθερα και τρέφονται με επιλεγμένες τροφές.

Το να επιλέγετε ποιοτικά τρόφιμα για την κουζίνα σας προσφέρει πολλά οφέλη και σας βοηθάει να δημιουργήσετε ένα πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό γαστρονομικό περιβάλλον. Μια ολοκληρωμένη διατροφή, σε συνδυασμό με προσεκτικές βιολογικές επιλογές πρώτων υλών για τα γεύματά σας, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Είμαστε πάντα δίπλα σας για οτιδήποτε χρειαστείτε!

Σύνταξη κειμένου Anastasia Sidori

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *