Φυσικά γλυκαντικά: Μια εναλλακτική λύση στη ζάχαρη

Ζάχαρη! Ο αιώνιος εχθρός των διαιτολόγων, των γιατρών και της υγείας μας!

Ζάχαρη! Ο αιώνιος εχθρός των διαιτολόγων, των γιατρών και της υγείας μας! Ποιος
μπορεί όμως να αντισταθεί στα γλυκά; Από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους, οι
περισσότεροι από εμάς αναζητάμε ένα γλύκισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας! Στην
αναζήτηση για πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούμε πλέον να βρούμε πολλές
εναλλακτικές λύσεις αντί της λευκής (ακόμα και καστανής/μαύρης) ραφιναρισμένης
ζάχαρης.
Τα φυσικά γλυκαντικά προσφέρουν μια θαυμάσια επιλογή, παρέχοντας μια
απολαυστική γεύση ενώ προσφέρουν και επιπλέον θρεπτικά οφέλη. Γι’ αυτό, συλλέξαμε
και σας παρουσιάζουμε τις πιο γλυκές εναλλακτικές που μπορείτε να εντάξετε στη
διατροφή σας!

  1. Σιρόπι σφενδάμου
    Προερχόμενο από το χυμό των δέντρων σφενδάμου, το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα
    δημοφιλές φυσικό γλυκαντικό γνωστό για την ξεχωριστή γεύση και την ευελιξία του.
    Αποτελείται κυρίως από νερό και σάκχαρα (σακχαρόζη) με ίχνη οργανικών οξέων,
    αμινοξέων, πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και απαραίτητα μέταλλα όπως μαγγάνιο και
    ψευδάργυρο (Perkins & van den Berg, 2009). Σε σύγκριση με την επεξεργασμένη ζάχαρη,
    έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για τη διαχείριση
    του ζαχάρου.
  2. Μέλι
    Το μέλι χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό εδώ και αιώνες καθώς είναι γνωστό για
    τη μοναδική του γεύση, τα οφέλη για την υγεία και το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε
    διαφορετικές συνταγές. Τα θρεπτικά συστατικά του συμπεριλαμβάνουν πρωτεΐνες, ένζυμα,
    μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα και πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και
    μπορούν να ανακουφίσουν χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Η σύνθεση και ο τύπος
    μελιού καθορίζει το χρώμα, τη γεύση, το ιξώδες και τις θεραπευτικές ιδιότητες του που
    διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του άνθους και τη γεωγραφική προέλευση (Ranneh et al.,
    2021).

 Tip: Όταν αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με μέλι στις συνταγές, χρησιμοποιήστε
περίπου τα τρία τέταρτα του φλιτζανιού μέλι για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη. Λόγω της
υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε υγρασία, καλό είναι να μειώσετε ελαφρώς τα
υγρά στη συνταγή.

  1. Ζάχαρη καρύδας
    Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το χυμό (το νέκταρ) του δέντρου της καρύδας και
    έχει κερδίσει δημοτικότητα ως φυσικό γλυκαντικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει
    βιταμίνες, μέταλλα (όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο) και φυτοθρεπτικά
    συστατικά (συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών και πολυφαινολών)
    ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Saraiva et al., 2023). Έχει μια χαρακτηριστική ήπια
    γεύση καραμέλας, καθιστώντας την ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

 Tip: Όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη καρύδας ως υποκατάστατο, μπορείτε
γενικά να χρησιμοποιήσετε μια αναλογία ένα προς ένα. Ωστόσο, να έχετε κατά νου
ότι η ζάχαρη καρύδας δεν διαλύεται τόσο εύκολα, οπότε είναι καλύτερο να την
ανακατέψετε καλά με τα υγρά συστατικά.

  1. Στέβια
    Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων που προέρχεται από τα
    φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana. Παρότι είναι γνωστή για τις γλυκαντικές της ιδιότητες,
    περιέχει επίσης διάφορα θρεπτικά και λειτουργικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές
    ίνες, μέταλλα, βιταμίνες, φαινολικά οξέα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι έχει
    οφέλη για την υγεία, όπως η προώθηση της πέψης, η μείωση της δυσκοιλιότητας, η
    διατήρηση του βάρους, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η βοήθεια στην πρόληψη του
    καρκίνου (Jahangir Chughtai et al., 2020).
     Tips: Έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, επομένως χρειάζεται μόνο μια
    μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί η επιθυμητή γλυκύτητα και μπορεί να
    χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι
    μερικές φορές έχει μια ελαφρώς πικρή επίγευση, η οποία μπορεί να μην αρέσει σε
    όλους.
  2. Σιρόπι χουρμά
    Το σιρόπι χουρμά είναι ένα παχύρρευστο, γλυκό υγρό που παρασκευάζεται από
    χουρμάδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Το σιρόπι αυτό έχει
    μια πλούσια γεύση που μοιάζει με καραμέλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πιο
    υγιεινή εναλλακτική λύση αντί της ραφιναρισμένης ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική, τα σνακ ή
    σαν γλυκαντικό για τα ροφήματά σας. Ταιριάζει καλά με γεύσεις όπως κανέλα, βανίλια και
    σοκολάτα, προσθέτοντας ένα μοναδικό βάθος στις συνταγές.
  3. Σιρόπι Αγαύης
    Το σιρόπι αγαύης, που προέρχεται από το φυτό αγαύης, είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με
    χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρότι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Έχει μια ήπια, ουδέτερη
    γεύση που συνδυάζεται καλά με διάφορα πιάτα και ποτά, ωστόσο, είναι σημαντικό να
    σημειωθεί ότι το σιρόπι αγαύης είναι πλούσιο σε φρουκτόζη, επομένως θα πρέπει να
    χρησιμοποιείται με μέτρο.
     Tip: Μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή για όσους αναζητούν μια vegan
    εναλλακτική για το μέλι.

Σας προτείνουμε, λοιπόν, να πειραματιστείτε με τα διαφορετικά φυσικά γλυκαντικά και
να ανακαλύψετε τις μοναδικές γεύσεις που φέρνουν στις συνταγές σας!
Όποια εναλλακτική και αν σας ταιριάζει, η οικογένεια του Αυγόπολις είναι πάντα κοντά
σας για να σας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε και τις πιο υγιεινές επιλογές για την
κουζίνα σας!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *